Φραντς Κάφκα

Από Φράσεις
Πρέπει ν’ αναζητούμε και να επιδιώκουμε ένα πράγμα μόνον, να ξεχωρίζουμε το καλό από το κακό.
Πλάτων
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Φραντς Κάφκα (3 Ιουλίου 1883 - 3 Ιουνίου 1924) ήταν ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Εβραϊκής καταγωγής, έζησε στην σημερινή Τσεχία και έγραψε όλα τα βιβλία του στη γερμανική γλώσσα.

Πηγαία

Επιστολές

Επιστολή προς τη Φελίτσε

  • Αφού εγώ δεν είμαι τίποτε άλλο παρά λογοτεχνία.
  • [...] διότι μέσα από το γράψιμό μου κρατιέμαι βέβαια στη ζωή.
  • Εγώ δεν μπορώ να ζω με ανθρώπους. Μισώ απεριόριστα όλους τους συγγενείς μου, όχι επειδή είναι συγγενείς μου, όχι επειδή θα ήσαν κακοί άνθρωποι, όχι επειδή δεν θα σκεπτόμουν το καλύτερο για 'κείνους [...] αλλά απλώς επειδή είναι οι άνθρωποι που ζουν πλάι μου. Δεν μπορώ απλώς να αντέξω τη συμβίωση με τους ανθρώπους.

Επιστολή προς τον Πατέρα του

  • Τούτο ήταν εκείνον τον καιρό μια μικρή αρχή μόνο, αλλά αυτό το συναίσθημα της μηδαμινότητας που συχνά με καταλαμβάνει (ένα από μιαν άλλην άποψη παρ’ όλα ταύτα επίσης ευγενές και γόνιμο συναίσθημα) κρατά εν πολλοίς απ’ τη δική σου την επιρροή. Εγώ χρειαζόμουν λίγην ενθάρρυνση, λίγην ευγένεια, λίγο άνοιγμα του δρόμου μου, αντί γι’ αυτό εσύ μου τον έφραζες, με την καλή πρόθεση βέβαια να πάρω άλλον δρόμο. Αλλά για ’κείνα δεν έκαμνα εγώ. Μ’ ενθάρρυνες λ.χ., όποτε χαιρετούσα και παρήλαυνα καλά, αλλά εγώ δεν ήμουν μελλοντικός στρατιώτης, ή μ’ ενθάρρυνες, όποτε μπορούσα να τρώγω πολύ ή να πίνω μάλιστα και μπύρα επιπλέον, ή όποτε μπορούσα να τραγουδώ επαναλαμβάνοντας τραγούδια χωρίς να τά ’χω καταλάβει, ή να ψιττακίζω τις δικές σου τις αγαπημένες τις εκφράσεις, αλλά τίποτε απ’ αυτά δεν ήταν για το μέλλον το δικό μου.
  • Tα γραπτά μου είχαν να κάμνουν μ' εσένα, εγώ θρηνούσα εκεί βέβαια μόνο ό,τι δεν μπορούσα να θρηνήσω στην αγκαλιά σου. Ήταν ένας σκόπιμα παρατεταμένος τρόπος να σε αποχαιρετώ, μόνο που ήταν ασφαλώς εξαναγκασμένος από εσένα, αλλά εξελισσόταν στην κατεύθυνση που όριζα εγώ.

Για τον ίδιο

  • Εν γένει είναι ένας άνθρωπος που θέλει μόνο το απόλυτο, το έσχατο στα πάντα.

Βιβλιογραφία

  • Φραντς Κάφκα, Αφορισμοί

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει υλικό σχετικό με το άρθρο: